Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

hu

Akadálymentes

Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között

Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési program

Projekt neve: Minorities as bridges between communities

Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között

 

Kedvezményezett neve: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

Együttműködő partnerek: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., Pécsi Horvát Önkormányzat, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske

 

Projekt teljes támogatási összege: 199 202,25 €

Projekt EU támogatási összege: 169 321,89 €

Megvalósítási időszak: 16 hónap (projekt kezdete: 1. szeptember 2020.)

Projekt azonosító: HUHR/1901/3.1.2/0092

Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók
összekötnek, nem elválasztanak
 

Projekt leírása:

 

„Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között” elnevezésű projektben vesz részt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. összekötve a magyarországi és horvátországi baranyai régiót.

 

„Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között” címmel 2020. szeptember 1-jén elindult egy 16 hónapig tartó közös projekt, mely az EU támogatásával, hazai társfinanszírozásban a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. A program koordinátorai az Eszék-Baranya Megyei Turisztikai Közösség, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pécsi Horvát Önkormányzat. A projekt tervezett költségvetése összesen 200.000 EURO-t tesz ki, amelyet a 2014-től 2020-ig tartó, Magyarország és Horvátország közötti, határon átnyúló együttműködés keretében finanszíroznak.

 

A tervezett projekttevékenységek célja egy határon átnyúló, nemzetközi háló létrehozása, amely összeköti a kulturális, turisztikai, üzleti és civil szektorbeli szereplőket, számos kerekasztal, kulturális-turisztikai rendezvény, promóciós kampány megvalósításával, valamint „infocenterek” létrehozásával. Ezek a magyarországi horvát, valamint horvátországi magyar nemzetiségre támaszkodó többnyelvű információs központok alapozzák meg azt az információcserére irányuló platformot, ami áthidalja a két ország közötti nyelvi különbségeket, nehézségeket.

A két szomszédos régió kulturális és természeti öröksége nagyon hasonló, a pályázat keretében érintett települések 120 km-es körzetben elérhetők, a nemzeti kisebbségek összefogó szerepe pedig segít legyőzni a nyelvi akadályokat a közösségek között.

 

Pályázati finanszírozásban 16 hónap alatt több rendezvény is megvalósul, melyek a nemzetiségek hagyományaira épülnek, illetve a nemzetiségektől független programok népszerűsítésére is sor kerül a határ mindkét oldalán, ezáltal ösztönözve a határokon átívelő mobilitást. Ilyen ismert kulturális és turisztikai jelentőségű rendezvény pl. a Kopácsi Halásznapok, a Bor- és Művészeti est Eszéken, a laskói Paprikafesztivál, a pécsi Horvát Kolbászfesztivál. A ZSÖK projekt kapcsán kiemelt rendezvénye pedig tervezetten a pécsi Fényfesztivál lesz.

 

A projekt első rendezvénye a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” címmel 2020. 10. 22-én megrendezett nyitó konferencia vo az Eszéken működő Horvátországi Magyar oktatási és Művelődési Központban, amely keretében lehetőség volt megvitatni az aktuális kihívásokat kerekasztal-beszélgetések keretében is.

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2021.06.17-én 10 órától kerekasztal-beszélgetést szervez a Kodály Központban, mely során a kultúra, a művészet, a turizmus és a média szektorban érdekelt feleket kívánja összehozni magyar és horvát oldalról. A találkozó fő célja egy erős, jól működő kapcsolati rendszer kiépítésének segítése, melyből mindkét fél profitálhat.

 

„A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg."

 

INTERREG program: http://www.huhr-cbc.com

mo-ho

interreg