Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

hu

Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési program

Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között

„Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között” elnevezésű projektben vesz részt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. összekötve a magyarországi és horvátországi baranyai régiót.

Projekt neve: Minorities as bridges between communities

Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között

 

Kedvezményezett neve: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

 

Együttműködő partnerek: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., Pécsi Horvát Önkormányzat, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske

 

Projekt teljes támogatási összege: 199 202,25 €

Projekt EU támogatási összege: 169 321,89 €

Megvalósítási időszak: 16 hónap (projekt kezdete: 1. szeptember 2020.)

Projekt azonosító: HUHR/1901/3.1.2/0092

 

Akadálymentes

Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók
összekötnek, nem elválasztanak
 
Projekt leírása:

 

"Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között" elnevezésű projektben vesz részt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. összekötve a magyarországi és horvátországi baranyai régiót.

 

"Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között" címmel 2020. szeptember 1-jén elindult egy 16 hónapig tartó közös projekt, mely az EU támogatásával, hazai társfinanszírozásban a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. A program koordinátorai az Eszék-Baranya Megyei Turisztikai Közösség, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pécsi Horvát Önkormányzat. A projekt tervezett költségvetése összesen 200.000 EURO-t tesz ki, amelyet a 2014-től 2020-ig tartó, Magyarország és Horvátország közötti, határon átnyúló együttműködés keretében finanszíroznak.

 

A tervezett projekttevékenységek célja egy határon átnyúló, nemzetközi háló létrehozása, amely összeköti a kulturális, turisztikai, üzleti és civil szektorbeli szereplőket, számos kerekasztal, kulturális-turisztikai rendezvény, promóciós kampány megvalósításával, valamint „infocenterek” létrehozásával. Ezek a magyarországi horvát, valamint horvátországi magyar nemzetiségre támaszkodó többnyelvű információs központok alapozzák meg azt az információcserére irányuló platformot, ami áthidalja a két ország közötti nyelvi különbségeket, nehézségeket.

A két szomszédos régió kulturális és természeti öröksége nagyon hasonló, a pályázat keretében érintett települések 120 km-es körzetben elérhetők, a nemzeti kisebbségek összefogó szerepe pedig segít legyőzni a nyelvi akadályokat a közösségek között.

 

Pályázati finanszírozásban 16 hónap alatt több rendezvény is megvalósul, melyek a nemzetiségek hagyományaira épülnek, illetve a nemzetiségektől független programok népszerűsítésére is sor kerül a határ mindkét oldalán, ezáltal ösztönözve a határokon átívelő mobilitást. Ilyen ismert kulturális és turisztikai jelentőségű rendezvény pl. a Kopácsi Halásznapok, a Bor- és Művészeti est Eszéken, a laskói Paprikafesztivál, a pécsi Horvát Kolbászfesztivál. A ZSÖK projekt kapcsán kiemelt rendezvénye pedig tervezetten a pécsi Fényfesztivál lesz.

 

A projekt első rendezvénye a "Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között" címmel 2020. 10. 22-én megrendezett nyitó konferencia volt az Eszéken működő Horvátországi Magyar oktatási és Művelődési Központban, amely keretében lehetőség volt megvitatni az aktuális kihívásokat kerekasztal-beszélgetések keretében is.

 

Bővebb információ a projekt beszerzési tervéről itt található.

 

Ajánlattételi felhívások itt találhatók.

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2021.06.17-én 10 órától kerekasztal-beszélgetést szervez a Kodály Központban, mely során a kultúra, a művészet, a turizmus és a média szektorban érdekelt feleket kívánja összehozni magyar és horvát oldalról. A találkozó fő célja egy erős, jól működő kapcsolati rendszer kiépítésének segítése, melyből mindkét fél profitálhat.

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2021.10.02-án 13 órától Horvát Fókusz: Nemzetközi együttműködések új lehetőségei, horvát-magyar fényszakmai kapcsolatok címmel kerekasztal-beszélgetést szervez a Trezor Rendezvényházban. A HORVÁT FÓKUSZ Pécsre látogató alkotói és szervezői személyesen is prezentálják munkáikat, és megosztják gondolataikat a globális világjárvány teremtette szigorú szabályozásokat követő, mégis kreatív megoldásokat alkalmazó szervezői kihívásokról.

 

Sikeresen lezajlott a Zsolnay Fényfesztivál, mely az INTERREG projekt által is 20 ezer euróval támogatott kiemelt eseményének számít. A Zsolnay Fényfesztivál idei vendégországa Horvátország volt, mely során Pulából, Zágrábból és Eszékről érkeztek artistok különböző fényinstallációkkal a 2021.09.30-10.03 között zajló rendezvényre. A fényfesztiválhoz kapcsolódóan az eszékiek egy wine truck-kal is megjelentek, ezáltal képviselve a horvát borturizmus vonalat is.

 

„A kisebbségek, mint hidak a közösségek között” című projekt keretében a Média szerepe egyes turisztikai célpont népszerűsítésében címmel szervezett panelbeszélgetést az Eszék Baranya Megyei Turisztikai Közösség Eszéken, 2021.10.22-én. A találkozónak a célja a helyi média, de általában a média helyzetének, fontosságának és lehetőségeinek megvitatása volt, a turisztikai célpontok és a határ menti térség tevékenységeinek népszerűsítésében. A kerekasztal-beszélgetésen Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Turisztikai Osztályáról, a Pécsi Tudományegyetemről, a Baranyai Gasztronómiáért Egyesülettől, a Zsolnay Negyedből és a Horvát Önkormányzattól érkeztek résztvevők.

 

Projektünk keretén belül Vállalkozók összekapcsolása a határ mindkét oldalán címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Biljén/Bellyén 2022.02.22-én. A hálózatépítő műhely fő célja olyan gazdasági szereplők összehozása volt, akik határon átnyúló üzleti kapcsolatokkal rendelkeznek.

 

Projektünk keretén belül Határtalan turizmus címmel szervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetést az Eszék-Baranya Megyei Idegenforgalmi Közösség Eszéken 2022.03.29-én.

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2022. április 12-én 10 órakor nemzetközi kerekasztal-beszélgetést szervezett a Zsolnay Kulturális Negyedben. A Magyarország és Horvátország közös kulturális termékeinek fejlesztése című kerekasztal-beszélgetésen a részt vettek: a pécsi, siklósi, mohácsi, versendi, beremendi, szalántai Horvát Önkormányzatok képviselői, a horvát Baranjai Magyar Önkormányzatok képviselői, valamint mindkét oldalról a kulturális szereplők. A találkozó fő célja egy erős, jól működő kapcsolati rendszer kiépítése a magyar és horvát Baranya megye között, melyből mindkét fél profitálhat.

 

A kisebbségek, mint hidak a közösségek között” című projekt keretében a Nemzeti kisebbségek – kultúra – turizmus címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Pécsi Horvát Önkormányzat Pécsett, 2022.05.19-én. A kétnyelvű kerekasztal-beszélgetés a nemzetiségi közösségek (magyarországi horvátok, horvátországi magyarok) kapcsolatteremtő szerepét vizsgálta a határ menti régióban megvalósuló kulturális és turisztikai rendezvények segítségével.

2022. június 14-én a Pécsi Horvát Színházban került sor a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű, határon átnyúló projekt záróeseményére.
A zárókonferencia keretében a partnerszervezetek képviselői összegezték az elért eredményeket,értékelték az új tapasztalatokat, számba vették a felmerült problémákat, a koronavírus-járvány okozta következményeket. A partnerszervezetek felvázolták a jövőben rejlő lehetőségeket, meghatározták a tartós együttműködés lehetséges kereteit a partnerek és az érdeklődést mutató szervezetek számára egyaránt.

 

"A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg."

 

INTERREG program: http://www.huhr-cbc.com

mo-ho

interreg

Támogatók