Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

hu

Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben

infoblokk-felso

Kedvezményezett neve: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Projekt címe: Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben

Szerződött támogatás összege: 15 462 675 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt befejezésének dátuma: 2020. 12. 31.

Projekt azonosító száma: EFOP-3.3.2-16-2016-00109

 

Projekt tartalmának bemutatása:

 

A tanórák anyagát kiegészítő, élményszerűvé tevő foglalkozássorozatot indított a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A program célja az óvodás és általános iskolás gyermekek tehetségfejlesztése. A projekt kétéves időtartama alatt a partner intézményekbe járó 844 gyermek – közülük 268 hátrányos helyzetű fiatal – vesz részt az ismeretátadó, készségfejlesztő, a kultúra eszközeivel a tapasztalati tudás megszerzését elősegítő foglalkozásokon a Zsolnay Kulturális Negyedben, a ZsÖK belvárosi helyszínein, valamint a partnerintézményekben.

 

A programok három tematika mentén zajlanak:

 

 

1. A természettudományos kompetenciát fejlesztő programok, mint a Varázsóra látványos fizikai kísérletei és a Planetárium csillagászati előadásai. A természettudományos témanapok egyedi tematikát kínálnak: a napfény napján a Csillagunk a Nap című planetáriumi előadást követően napórát vagy kézi spektroszkópot készíthetnek a gyermekek, illetve fényvarázslatokkal kísérletezhetnek a Labor – Interaktív Varázstérben és a Fény termében. A Föld napján Űrhajónk a Föld, illetve Ég és Föld titkai címmel láthatnak ismeretterjesztő előadásokat kőzetekről és ősmaradványokról. Az űrkutatás napján a földöntúli kísérleteken túl a világűr titkait is felfedezhetik a gyermekek.

 

 

2. A történelem élményszerű oktatását biztosító programok között szerepelnek rendhagyó előadások valós történelmi helyszíneken (Cella Septichora Látogatóközpont, Középkori Egyetem, Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás), a korabeli öltözékek és tevékenységek révén szinte időutazáson vehetnek részt a gyerekek. A Gyermek tárlatvezetés szakkör az idegenvezetőnek készülő fiataloknak szól, továbbá a kínálatban szepel egy Zsolnay Vilmosnak szentelt témanap is.

 

 

3. A művészeti kompetenciák fejlesztését támogató programok között található kreatív kézműves szakkör, festészeti és kézműves foglalkozássorozat, múzeumpedagógiai kulturális óra zenei tábor, a képzőművészeti témahét keretében pedig a FUND Cigány Alapfokú Művészeti Iskola diákjai tartanak bemutatót kiállítással, kézműves programokkal, zenei- és táncbemutatókkal.

 

 

Együttműködő partnerek:

 

  • Ciszterci Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Pécs

  • Pécsi Református Kollégium Óvodája, Pécs

  • Szent Mór Iskolaközpont, Pécs

  • Pécsi Meszesi Általános Iskola, Pécs

  • PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Óvoda, Pécs

  • Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Abaliget

  • FUND Cigány Alapfokú Művészeti Iskola, Pécs

  • Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Pécs

 

 

reverse

1285_5

Közel ezer gyermeknek biztosított élményórát a Zsolnay Örökségkezelő

 

A tanórák anyagát kiegészítő, élményszerűvé tevő ingyenes foglalkozássorozatot valósított meg a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a 2018-2020. közötti időszakban. A pandémia miatti átütemezések nyomán most zárul a projekt, melynek címe: Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben, s az EFOP-3.3.2-16-2016-00109 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért c. pályázat keretében valósult meg.

 

A program célja az óvodás és általános iskolás gyermekek tehetségfejlesztése volt. A projekt kétéves időtartama alatt a partnerintézményekbe járó 942 gyermek – közülük 171 hátrányos helyzetű fiatal – vett részt az ismeretátadó, készségfejlesztő, a kultúra eszközeivel a tapasztalati tudás megszerzését elősegítő foglalkozásokon. Összesen közel 300 programnapon zajlottak a foglalkozások, amelyeknek a Zsolnay Kulturális Negyeden kívül a Zsolnay Örökségkezelő belvárosi helyszínei, valamint a COVID-időszakban a partnerintézmények adtak helyet. A projekt megvalósításában – a védelmi intézkedéseknek megfelelően – nagy szerepet vállaltak a partnerintézményekben dolgozó pedagógusok, ugyanis az előzetes egyeztetések után ők vezették az egyes foglalkozásokat, mivel a diákok nem jöhettek ki az iskolákból külső helyszínekre, illetve külső foglalkozásvezetők nem mehettek be az intézményekbe.

 

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. regisztrált Tehetségpontként a partnerintézmények egyedi igényeinek figyelembevételével kialakított foglalkozásokkal kíván hozzájárulni közművelődési intézményként az egyes területeken tehetségesnek bizonyuló fiatalok fejlesztéséhez. A tehetségfejlesztés, az élményszerzés és a tudás elmélyítése mind-mind fontos célja volt a programnak. Az élményalapú oktatás megerősíti, kiegészíti a tehetséggondozó, fejlesztő- és felzárkóztató kiscsoportos foglalkozásokon hallottakat.

 

A programok között megtalálhatók voltak a természettudományos kompetenciát fejlesztő foglalkozások, többek között a Labor – Interaktív Varázstérben, a Planetáriumban és a Varázsóra látványos fizikai előadásain.

A történelem élményszerű oktatását biztosító programok között szerepeltek rendhagyó előadások valós történelmi helyszíneken (Cella Septichora Látogatóközpont, Középkori Egyetem, Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás). A múltbeli „utazást” segítették a korabeli öltözékek és a történelmi multimédiás mobil applikációk is.

A projekt inkubátor-szerepet töltött be a kortárs múzeumpedagógiai programok fejlesztéséhez, amelyek folytatódnak a pandémia után az m21 Galériában és a Kemence Galériában.

 

Az Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben projekt a Széchenyi 2020 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért felhívásba illeszkedik, és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.

logok-fooldalra